Nedetid

Noen har kanskje merket at dette nettstedet har vært nede en ukes tid. Hva skjedde?

Vi har lenge hatt denne serveren både som lekegrind og postkontor. Etter en god stund uten å ta det helt på alvor gikk vi til innkjøp av en ny disk, blant annet for å få tatt backup av alt på maskinen. Andreas og Marius satt en kveld og skulle mounte opp den nye disken da plutselig maskinen sluttet å svare. Dagen etter, da vi fysisk fikk tak i maskinen, viste det seg at hele vi ikke lenger kunne bruke operativsystemet på disken, og mesteparten av filene våre var lagt i glemmekassa (lost+found). Så mye for å lage backup, tenkte vi.

Men vi gikk løs på utfordringen vi hadde fått med dødsforakt. La inn et litt nyere operativsystem (Mandrake 10.1), med det oppsettet vi helst ville ha. Og systemet er fint det, når det virker. De siste par ukene har maskinen vært oppe i snitt noen timer av gangen, før den slutter å svare omverden. Vi har nå vært gjennom feilsøking i noen uker, hva om vi disabler ditt og oppgraderer datt, uten at det helt har dratt skinnet av pølsa. Igår tok vi tak i det som for noen vil være åpenbart, kanskje maskinen har litt lite minne. Og ganske riktig. Antivirus-/spamfilter-oppsettet vårt spiste det maskinen har av fysisk ram. I tillegg følger det med et besnærende oppsett av webserver (ADVX) i Mandrake, som vi ikke helt hadde kontroll over. Omtrent alle tenkelige og utenkelige extensions og php-moduler var kompilert inn, og systemet var fleksibelt nok for den største ISP. Med det resultat at vi aldri helt visste hvilke konfigurasjonsfiler vi skulle redigere for å få nettsidene våre opp.

Først og fremst trimmet vi antivirus-/spamoppsettet vårt litt. Fikk antall prosesser ned i to, i stedet for 10. Så deinstallerte vi Apache-/PHP-oppsettet som fulgte med Mandrake. Inn med Apache 1.3.33 og PHP 5.0.2. Pakkesystemer er OK for programvare man ikke kjenner så godt, men programvare man jobber med hver dag gjør man lurt i å konfigurere og kompilere sjøl, det er min mening.

Nå har systemet vært oppe siden i går kveld, og det er ny rekord. Og om du skulle komme tilbake og finne at vi er nede vet du hvorfor…

Code art by Frisk Bris. And, oh, we work too.