Social bookmarking

Har du irritert deg over å ikke ha tilgang på bokmerkene dine fra en annen PC? Sender du ofte mailer av typen “Sjekk denne linken:”? Kanskje kan social bookmarking være noe for deg.

Social bookmarking er en ide som er så enkel at det måtte ta litt tid før noen gjorde noe med det. Ideen med tjenesten del.icio.us er at du registrerer deg på et nettsted hvor du kan legge inn nettsider du vil holde et øye med, omtrent som bokmerker/favoritter i nettleseren din.

I stedet for å kategorisere bokmerkene dine i predefinerte kategorier kan du angi stikkord, tags for å beskrive bokmerket. Og du kan eksportere bokmerkene dine i HTML-format eller som RSS-feed.

Men det stopper ikke der. Hvorfor ikke dele disse bokmerkene med andre? Så kan man gå inn og se hva som er populært på nettet om dagen. Eller se hvilke nettsteder naboen er opptatt av om dagen.

Ta en titt på del.icio.us og se om du liker det. Dette åpner vanvittig mye muligheter, for eksempel:

Teknisk sett er det temmelig lett å komme igang. Når du har registrert deg får du noen linker du legger til nettleseren din – såkalte bookmarklets – som du klikker på når du er inne på en side du vil legge til lista di. Du klikker på denne, foreslår noen merkelapper (finn på egne, eller bruk merkelapper andre brukere har brukt på samme nettstedet), lagrer, og du er tilbake på siden du bokmerket. Lista over bokmerker kan du få inn som RSS-feed i nettleseren din, så slipper du synkronisere lista mellom forskjellige nettlesere.

Skulle du være nysgjerrig ligger lista mi her

Code art by Frisk Bris. And, oh, we work too.