Sikleobjekter fra Apple

Apple entrer lowend-markedet. Er det plass til dem? Nå får man en Mac til ca 4500 kroner og en iPod til under tusenlappen. Hvorfor har ikke Apple gått inn i dette markedet før? Jeg tror hvis Apple hadde gått til markedet med noe som ikke skilte seg fra det de andre har, mister de det fortrinnet de har. De er alltid litt mer sexy, litt kjappere eller har litt flere features. Hvis dette bildet falmer kan man like gjerne kjøpe den kjipe HP-en eller Creative MP3-spilleren. Er Mac mini og iPod shuffle bra nok til å ikke miste ansikt?

På meg virker det som de er forskjelig nok til å gjøre susen. I mine øyne har Apple for vane å lage produkter som fungerer slik de burde. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sittet og tenkt at “jeg lurer på om det går an å ...”, for så å prøve det og konstatere at man kan nettopp det på Macen. Samtidig er det få ting på ting fra Apple som er der uten en grunn. Ingen dustete knapper uten funksjon på tastaturet. Apple var tidlig ute med å droppe diskettstasjonen. På Macen er det ingen skuff som man må vente på og som kan knekke på CD/DVD-spilleren.

iPod shuffle leveres uten display, og med 500MB/1GB lagringsplass. Jeg har en 40GB iPod sjøl, og det er ikke så ofte jeg bruker displayet. De gangene jeg faktisk gjør det er det for å bla i alle platene. Med drøyt hundre låter ville jeg neppe bruke displayet, så hvorfor ikke droppe det og få prisen ned? Og når man først har noen hundre meg ledig på en liten dings man putter i USB-hullet på maskinen, hvorfor ikke kunne bruke den til å lagre filer på? Og hvorfor har ikke konkurrentene det samme?

Eller Mac mini. En helt low-end maskin, for de som egentlig ikke er så interessert i en hjemmemaskin. Den ser ikke ut som en dass, bra salgsargument. Den er helt ferdig til bruk, og inneholder det hjemmebrukeren trenger av software. Du kan koble den til TV-en og stereoen uten å gå på Clas Ohlsson for å kjøpe en ditt-til-datt-dongle, type hunkjønn med jording. Har du skjerm og tastatur fra før, hvilket du antakelig har hvis du tenker på å kvitte deg med PC-en din, kan du plugge disse rett i. Så kan heller Apple selge deg flere pryler når du er overbevist.

Jeg tror disse tingene er det som skal til for at Apple skal melke den positive effekten de har hatt av suksessen med iPod videre. Og jeg er skikkelig glad for at de som har enkle behov nå kan kjøpe fra Apple uten å ruinere seg.

Code art by Frisk Bris. And, oh, we work too.