Fra problem til ressurs
Gjennomsnittsinnbyggeren i Norge kaster årlig over 400 kilo søppel. Inntil 30 prosent av dette er matavfall.
Søppelberget vokser. På femtitallet kastet gjennomsnittsinnbyggeren 30 kilo, idag over 400. Alle skjønner at dette er riv ruskende galt, men det er lett å bli motløs. Hvilke muligheter har mann når man bor i blokk, midt i byen?
Hjemme hos oss har det tatt av i det siste, det har utrolig nok blitt ganske vanlig å sette fra seg komfyrer og sofaer i portrommet, ved siden av søppelkassene. Dette må jo være et uttrykk for at man føler seg relativt fremmed for den søpla man produserer; at man tror komfyren forsvinner bare man setter den sammen med det andre søppelet.
Anja og jeg har vært på kompostkurs. I samarbeid med Grønn hverdag arrangerer renovasjonsetaten i Oslo kompostkurs helt gratis. Kommunen sponser tilogmed 20% av kostnadene til kompostbinge. Hvis man får til et bra opplegg rundt kompost kan man redusere antall søppelkasser og antall tømminger, og dermed spare både penger og miljø. Og det beste av alt er at man forvandler et problem til en ressurs.
På kurset kunne vi høre at i endel hagestrøk er det nå et problem at bakkenivået i hagene er blitt så lavt at gateplan er langt over bakkeplan. Grunnen er at vi er så flinke å fjerne uønskete ting som ugress, løv, gressklipp og gamle planter fra bakken. Vi klarer altså kunststykket å omgjøre en ressurs til et problem. Ved å putte gress etter plenklippen i søpla fjerner vi næringen fra jorda og gjør den om til varmeenergi ved forbrenning.
Og da er det skikkelig godt å kunne gjøre det motsatte: å forvandle et problem (“søppel”) til en ressurs (“kompost”). Det kommer sikkert mer om komposten vår her…
Vet du forresten hva du får hvis du blander 30 gram kaustisk soda med 2 dl metanol; så rører ut en liter gammel matolje (kan sikkert fås gratis på den lokale burgersjappa)? Du får 1 liter biodiesel og 2 dl glyserin.