Den lille larven Aldrimett

Å se det frie markedet i aksjon er ikke nødvendigvis noe pent syn

Oracle, selskapet som kjøper og kjøper og aldri blir stor nok, du vet, har nok en gang kjøpt en av konkurrentene sine. Denne gangen har de kjøpt Innobase, et finsk selskap som blant annet utvikler Innodb – den mest populære databasemotoren i gratisdatabasen MySQL.

Fra før av har Oracle kjøpt de brysomme konkurrentene PeopleSoft og JD Edwards, to plagsomme hindre på veien mot monopol for Oracles egne ERP-systemer. Denne gangen er det svenske MySQL som åpenbart har terget på seg giganten som eies av han med alle seilbåtene, du vet han som skal bli rikere enn Bill Gates.

MySQL har lenge vært gjenstand for hånlatter fra de profesjonelle databasefolkene, var det ikke transaksjonsstøtte eller row-locking som manglet så var det sikkert noe annet. ACID-complicance.

Først overser de deg.

Deretter kom blant annet støtte for InnoDb-tabeller i Mysql versjon 3.23, og MySQL fikk delvis støtte for transaksjoner. Selvsagt ingen seriøs utfordrer til Oracle/Sybase/IBM’s databaser, fortsatt er det masse som ikke er på plass. Ingen triggere, ingen stored procedures, ingen views.

Deretter ler de av deg.

Så, for noen uker siden, kom MySQL i versjon 5. Denne gangen med både stored procedures, views, triggere og alt det andre som skal til for å være en seriøs utfordrer. Så gjør altså Oracle sitt aller beste for å spenne bein på sin liberale utfordrer, som hvis de lykkes vil redusere det beløpet kundene er villige til å betale for en database mot 0 dollar. Industrianalytikere kan ikke se noen annen grunn til at Oracle skulle ønske å kjøpe Innobase enn å stikke kjepper i hjulene for MySQL.

Deretter kjemper de mot deg.

IBM, på sin side, møter utfordringen med gratis software ved å delvis gjøre sin egen database gratis og heller ta betalt for tilleggsprodukter og support. SAP valgte å gi bort sin database til MySQL i bytte mot tilgang til MySQL’s kildekode. Måten Oracle håndterer konkurranse på er paranoid og destruktiv.

Så vinner du.

[For ordens skyld, artikkelen du leser er lagret i en Innodb-tabell i en MySQL-database].

Code art by Frisk Bris. And, oh, we work too.